Linecké cukroví i Vanilkové rohlíčky
Linecké cukroví i Vanilkové rohlíčky

Przepis na Linecké cukroví i Vanilkové rohlíčky.

Linecké cukroví i Vanilkové rohlíčky to pyszny duet sklejonych ciasteczek i waniliowych rogalików, które pojawiają się u nas na Święta Bożego Narodzenia.

Przepis na Linecké cukroví – Sklejane ciasteczka.

Przygotuj składniki:

  • 500 g maki tortowej,
  • 330g masła,
  • 166g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • skórka z cytryny (można dodać, ale nie jest konieczna) 

Ciasto ugniatamy rękami na gładka tęga masę, ugnieciona masę w formie kulki/bochenka wstawimy opakowaną w folii lub woreczku foliowym do lodówki, najlepiej zostawimy przez noc w lodowce (w wypadku braku czasu 3-4 h w lodówce). Drugiego dnia wałkujemy ciasto na grubość 3-5mm, przy pomocy foremek wykroimy różne kształty.

Pieczemy na blasze delikatnie posmarowanej tłuszczem lub na papierze do pieczenia. Pieczemy do zarumienienia, w zależności od piekarnika. Piekarnik z termoobiegiem ok. 160 stopni, na środku, 5-10 min.

Po ostygnięciu od razu można sklejać marmoladą, najlepiej truskawkową lub porzeczkową (czerwona marmolada najbardziej estetycznie wygląda i najłatwiej ją rozsmarować).

Sklejone ciastka najlepiej ozdabiać drugiego dnia lub po ostudzeniu w lodówce (ew. na balkonie lub w chłodnym pomieszczeniu) kiedy już marmolada sklei ciastka i te się nie „rozjeżdżają” 🙂

Ozdabiamy polewa czekoladową, migdałami, orzechami,  kolorową cukrową posypką lub tylko cukrem pudrem (np. kiedy górna część ciastka jest z dziurką; do robienia dziurek polecam naparstek).

Przepis na Vanilkové rohlíčky – Wanilinowe rogaliki.

Przygotuj składniki:

  • 130g mąki,
  • 100g masła,
  • 50g cukru pudru,
  • 50-75 g mielonych orzechów włoskich.

Ciasto ugniatamy na gładką masę, po ugnieceniu można odczekać 1h. Z kawałków ciasta tworzymy rulonik (węża o grubości cca 1 cm) kroimy na jednakowe kawałki i formujemy z nich rogaliki (lepiej mniejsze, bo jeszcze trochę urosną).

Pieczemy na blasze delikatnie posmarowanej tłuszczem lub na papierze do pieczenia. Pieczemy do zarumienienia, w zależności od piekarnika. Piekarnik z termoobiegiem ok. 160 stopni, na środku, 5-10 min. Kiedy po dotknięciu palcem nie zapadają sie, wtedy są ok 🙂

Jeszcze lekko ciepłe rogaliki opatulamy w mieszance cukru pudru i cukru z wanilią (najlepiej cukry wymieszać w misce i pojedyńcze rogaliki odwracać w cukrze, póki ten nie zostanie na nich lekko przyklejony). Kłaść jeden obok drugiego i studzić. 

Smacznego
Marta 🙂