Linecké cukroví i Vanilkové rohlíčky to pyszny duet sklejonych ciasteczek i waniliowych rogalików, które pojawiają się u nas na Święta Bożego Narodzenia.
Przepis na Linecké cukroví – Sklejane ciasteczka.
Przygotuj składniki:
- 500 g maki tortowej,
- 330g masła,
- 166g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- skórka z cytryny (można dodać, ale nie jest konieczna)
Ciasto ugniatamy rękami na gładka tęga masę, ugnieciona masę w formie kulki/bochenka wstawimy opakowaną w folii lub woreczku foliowym do lodówki, najlepiej zostawimy przez noc w lodowce (w wypadku braku czasu 3-4 h w lodówce). Drugiego dnia wałkujemy ciasto na grubość 3-5mm, przy pomocy foremek wykroimy różne kształty.
Pieczemy na blasze delikatnie posmarowanej tłuszczem lub na papierze do pieczenia. Pieczemy do zarumienienia, w zależności od piekarnika. Piekarnik z termoobiegiem ok. 160 stopni, na środku, 5-10 min.
Po ostygnięciu od razu można sklejać marmoladą, najlepiej truskawkową lub porzeczkową (czerwona marmolada najbardziej estetycznie wygląda i najłatwiej ją rozsmarować).
Sklejone ciastka najlepiej ozdabiać drugiego dnia lub po ostudzeniu w lodówce (ew. na balkonie lub w chłodnym pomieszczeniu) kiedy już marmolada sklei ciastka i te się nie „rozjeżdżają” 🙂
Ozdabiamy polewa czekoladową, migdałami, orzechami, kolorową cukrową posypką lub tylko cukrem pudrem (np. kiedy górna część ciastka jest z dziurką; do robienia dziurek polecam naparstek).
Przepis na Vanilkové rohlíčky – Wanilinowe rogaliki.
Przygotuj składniki:
- 130g mąki,
- 100g masła,
- 50g cukru pudru,
- 50-75 g mielonych orzechów włoskich.
Ciasto ugniatamy na gładką masę, po ugnieceniu można odczekać 1h. Z kawałków ciasta tworzymy rulonik (węża o grubości cca 1 cm) kroimy na jednakowe kawałki i formujemy z nich rogaliki (lepiej mniejsze, bo jeszcze trochę urosną).
Pieczemy na blasze delikatnie posmarowanej tłuszczem lub na papierze do pieczenia. Pieczemy do zarumienienia, w zależności od piekarnika. Piekarnik z termoobiegiem ok. 160 stopni, na środku, 5-10 min. Kiedy po dotknięciu palcem nie zapadają sie, wtedy są ok 🙂
Jeszcze lekko ciepłe rogaliki opatulamy w mieszance cukru pudru i cukru z wanilią (najlepiej cukry wymieszać w misce i pojedyńcze rogaliki odwracać w cukrze, póki ten nie zostanie na nich lekko przyklejony). Kłaść jeden obok drugiego i studzić.
Smacznego
Marta 🙂